luni, 30 martie 2015


Coreea de Sud

                                                     

         Coreea de Sud (oficial Republica Coreea (대한민국 Daehan-minguk) este un stat suveran din Asia de Est, care ocupă partea sudică a Peninsulei Coreea. Poreclită „Țara dimineților liniștite”, ea are capitala la Seul, oraș care este a doua metropolă din lume ca mărime și un important oraș pe plan mondial.
     Istoria: Teritoriul peninsulei a fost populat încă din cele mai vechi timpuri. Choson este primul stat coreean fondat în sec.4 î.Hr. în nordul peninsulei, dar este cucerit temporar în anul 108 î.Hr. de Imperiul Chinez. Din secolul 1 .î.Hr., apar regatele Silla(în SE), Baekje(în jumătatea apuseană a peninsulei) și Koguryo(în nord), ce se vor lupta între sec. 5-7 pentru supremație, până în 675, când peninsula este reunificată sub controlul Silla.
     Geografia: Coreea de Sud ocupă teritoriul sudic al Peninsulei Coreea, care pătrunde în mare aproximativ 1 100 km. Această peninsula muntoasă este înconjurată la vest  de Marea Galbena, la est de Marea Japoniei  și în sud de Stramtoarea Coreea și Marea Chinei de est . Suprafața totală a țării este de 100 210 km².
     Demografie: Populația Coreei de Sud este de 50.004.441 de locuitori, fiind totodată printre statele cu cele mai mari densități din lume. Populația este compusă în special din coreeni, iar minoritățile cele mai mari sunt chinezi han , japonezi și mongoli . Peste 80% din populația Coreei de sud locuiește la oraș.
     Politica : Conform Constitutiei  adoptate la 25 februarie 1988 Coreea de Sud este republica prezidentiala, unde presedintele și Cabinetul (Consiliul de Stat) exercită puterea executivă, iar Parlament Unicameral (Adunarea Națională) cea legislativă. Mandatul presedintelui este de 5 ani, acesta fiind ales prin vot direct. Cele mai importante partide politice  sunt: Minju-dang („Partidul Democrat”), Jaju Seonjin-dang („Partidul Liberal Progresist”), Mirae Himang Yeon-dae („Alianța Speranței Pentru Viitor”), Hannara-dang („Partidul Marii Națiuni”).
    Economie: După cel de-al Doilea Război Mondial, Statele Unite ale Americii au sprijint economia sud-coreeana . Este o putere economica la nivel mondial și face parte din categoria tarilor dezvoltate. Are a douăsprezecea economie la nivel mondial și a treia în Asia, după Japonia și China. Cel mai mare partener comercial și de export al Coreei de Sud este, astăzi, China . Țara a avut o creștere economică rapidă datorită exporturilor de produse finite, fiind una din cei Patru Tigri Asiatici. Cele mai importante ramuri ale industriei sunt construcția de automobile, de semiconductoare, de electronice , de nave și industria  siderurgică.
      Limba : Limba oficială este coreeana. Este o limbă izolată (adică, nu este înrudită genealogic cu nicio altă limbă), chiar dacă unii lingviști consideră că face parte din familia altaica. Este considerată ca fiind înrudită cu japoneza.Înainte de a avea o scriere proprie, era scrisă folosind hanja, ideograme chinezești pronunțate în coreeană. În secolul al XV-lea, un sistem de scris propriu, numit hangul, a fost inventat la cererea regelui Sejong cel Mare.
    Arhitectura si arte plastice : Artele și cultura Coreei au fost puternic influențate de-a lungul anilor de contactul cu China . Budismul, care a dominat viața coreeană din secolul VII până în secolul XII, a influențat mult artele. Multe temple budiste, mănăstiri, morminte sfinte, palate și alte opere de artă ajută la dezvoltarea turismului Coreei de Sud. În timpul dinastiei Goryo au fost construite numeroase opere de artă. Poveștile populare, muzica, poezia și teatrul, toate fac parte din tradiția budistă și confuciană.
  Cinematografie si televiziune :Principalele posturi de televiziune din Coreea de Sud sunt MBC, SBS și KBS, ultima dintre ele este televiziunea națională sud-coreeană. Aceste posturi de televiziune au regizat filme și seriale care s-au bucurat de mari succese pe plan internațional. Dezvoltarea industriei filmului s-a accentuat după razboiul din Coreea de atunci și până în 1972, filmul sud-coreean a trăit așa-numita epoca de aur. În ultimii ani, mai multe filme și mai mulți regizori și actori din Coreea de Sud au reușit să obțină premii la festivaluri internaționale.
    Muzica :Muzica coreană poate fi împărțită în două tipuri: muzica tradițională și muzica modernă.
Muzica tradițională coreeană, numită „hanguk eumak”, s-a dezvoltat în moduri diferite de-a lungul secolelor și a îndeplinit un rol important în ceremonii și evenimente.
Muzica coreeană modernă, numită K-pop  (engleza: Korean Pop) e un gen muzical ce constă în muzica electronica, hip hop,pop, dance ,reggae, rock  și R&B, originară din Coreea de Sud. Pe lângă muzică, K-pop-ul a evoluat într-o mică subcultură între adolescenții și adulții tineri din Asia de Sud-Est și centrală, rezultând într-un interes larg răspândit în ceea ce privește interesul pentru tendințele cântăreților și trupelor de K-pop.
sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Coreea_de_Sud   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu